Granulomatóza s polyangiitidou manifestující se jako diabetes insipidus - Pátek, Ondřej; Horáčková, Miroslava; Vítová, Lenka; Horváth, Rudolf; Háček, Jaromír; Schück, Otto (Vnitřní lékařství, 2016)
Popis případu ukazuje překvapivou prezentaci plicní granulomatózy s polyangiitidou (GPA) s příznaky diabetes insipidus (DI) při granulomatózní infiltraci podvěsku mozkového. Pituitární hormonální dysfunkce podmíněná granulomatózou podvěsku mozkového je vzácná. V několika studiích bylo prokázáno, že pituitární dysfunkce se vyskytuje u přibližně 1 % pacientů s GPA. Většinou se však projeví u pacientů s již diagnostikovaným onemocněním. Námi popisovaný pacient neměl žádné klinické projevy GPA v respiračním traktu, onemocnění se manifestovalo polyurií a polydipsií. Až při podrobnějším vyšetření těchto příznaků byl zjištěn ložiskový plicní proces, který byl diagnostikován jako GPA.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Diabetes Insipidus; Lung; pituitární hormonální dysfunkce; nemoci hypofýzy; granulomatóza s polyangiitidou; lidé; Immunosuppressive Agents; magnetická rezonanční tomografie; polydipsie; glukokortikoidy; Glucocorticoids; Polydipsia; Granulomatosis with Polyangiitis; Polyuria; Male; Pituitary Diseases; polyurie; plíce; lidé středního věku; mužské pohlaví; diabetes insipidus; Middle Aged; imunosupresiva; Humans