Komplikace varicely v dětském věku - Kračmarová, Renata (Pediatrie pro praxi, 2016)
Varicela je jedním z nejčastějších dětských infekčních onemocnění u nás. K naprosté většině primoinfekcí virem varicella-zoster (VZV) dojde v dětském věku a průběh je zpravidla benigní. Komplikace můžeme očekávat u dospělých, nejmladších dětí, imunokompromitovaných pacientů a v souvislosti s graviditou, ale setkáváme se s nimi i u dosud zdravých dětí. Pro rizikové skupiny je typický častější výskyt pneumonitidy. Závažný problém představuje bakteriální superinfekce výsevu s dominantním zastoupením streptokokové a stafylokokové etiologie, která může vést k ložiskovému postižení měkkých tkání či závažné generalizované infekci. Z neurologických komplikací se u dětí nejčastěji vyskytuje benigní cerebelární ataxie. Vzácná VZV vaskulitida, produktivní virová infekce cévní stěny, může být příčinou ischemické cévní mozkové příhody. Nejúčinnějším způsobem redukce počtu závažných komplikací varicely v dětské populaci zůstává aktivní imunizace.
Keywords: dítě; streptokokové infekce; Vasculitis, Central Nervous System; Superinfection; Chickenpox; neurologické manifestace; lidé; stafylokokové infekce kůže; Staphylococcal Skin Infections; herpes zoster; herpetické infekce; Herpes Zoster; superinfekce; Streptococcal Infections; vaskulitida centrálního nervového systému; Neurologic Manifestations; Herpesviridae Infections; plané neštovice; Child; Humans