Opakované infekce močových cest jako důsledek syndromu kaudální regrese - Mihál, Vladimír; Zatloukalová, Ľudmila; Stašková, Lucie; Šmakal, Oldřich; Michálková, Kamila (Pediatrie pro praxi, 2016)
Syndrom kaudální regrese (CRS) je vzácné onemocnění distálních páteřních segmentů postihující vývoj míchy s doprovodnými důsledky. Prezentujeme tříměsíční pacientku, která byla přeložena do naší nemocnice k vyšetření pro opakované infekce močových cest. Cystouretrografie prokázala neurogenní močový měchýř a oboustranný vezikoureterální reflux s levostranným megaureterem. Při vyšetření byla pacientka bez další neurologické symptomatologie. Vyšetření pomocí magnetické rezonance prokázalo dysgenezi kosti křížové.
Keywords: infekce močového ústrojí; lidé; Recurrence; Infant; Female; dítě; Urinary Bladder, Neurogenic; vezikoureterální reflux; Urinary Tract Infections; ultrasonografie prenatální; Vesico-Ureteral Reflux; Humans; recidiva; Ectromelia; ektromelie; Ultrasonography, Prenatal; ženské pohlaví; Coccyx; Pyelonephritis; pyelonefritida; neurogenní močový měchýř; kostrč; Child; kojenec