Infekce močových cest v těhotenství - Nováčková, Marta (Urologie pro praxi, 2016)
Infekce močových cest (IMC) jsou častou komplikací těhotenství. IMC v graviditě můžeme rozdělit na asymptomatickou bakteriurii, infekce dolních močových cest (cystitis) a infekce horních močových cest (pyelonefritis). Přibližně u 30–40 % těhotných s asymptomatickou bakteriurií dojde v průběhu gravidity k rozvoji pyelonefritidy, která může mít závažné negativní důsledky pro matku i plod. Proto je důležité provádění screeningu bakteriurie u těhotných a v případě pozitivního nálezu tuto bakteriurii léčit.
Keywords: infekce močového ústrojí; bakteriurie; Prenatal Diagnosis; Humans; Female; Puerperal Disorders; pyelonefritida; lidé; Urinalysis; Anti-Bacterial Agents; ženské pohlaví; močové ústrojí; cystitida; Pregnancy Complications, Infectious; těhotenství; Urinary Tract Infections; Urinary Tract; analýza moči; Pyelonephritis; infekční komplikace v těhotenství; antibakteriální látky; Pregnancy; prenatální diagnóza; poruchy v puerperiu; Cystitis; Bacteriuria; Streptococcus agalactiae