Sociálna opora onkologicky chorých žien – základný predpoklad intervencie sociálnych pracovníkov - Bačová, Monika; Žiaková, Elena; Katreniaková, Zuzana (Sociální práce, 2015)
V texte je diskutovaná otázka sociálnej opory onkologicky chorých žien. Pozornosť je zameraná na vybrané aspekty sociálnej opory. Prvá časť je venovaná súhrnu teoretických východísk, predovšetkým vymedzením pojmu sociálna opora, druhov a teórií sociálnej opory. Prezentuje vplyv psychosociálnych faktorov, psychosociálnej záťaže a osobnostných charakteristík na vznik onkologického ochorenia a zároveň popisuje psychologické a sociálne dôsledky onkologického ochorenia, jeho sociálny význam, prežívanie a zvládanie záťaže. Poukazuje na dôležitosť sociálnej práce s onkologicky chorými pacientmi v praxi. V druhej časti je s použitím výsledkov výskumu pozornosť zameraná na mieru vnímanej sociálnej opory onkologicky chorých žien vo vzťahu k vybraným sociálno-demografickým a zdravotným charakteristikám. Záverečná časť ponúka diskusiu a návrhy odporúčaní pre prax.
Keywords: osobnost; Social Workers; Social Work; Humans; Neoplasms; Empirical Research; sociální pracovníci; lidé; Human Characteristics; ženy; Social Support; sociální opora; Female; charakteristické znaky člověka; sběr dat; Data Collection; sociální práce; empirický výzkum; Personality; Women; ženské pohlaví; nádory