Endovaskulární léčba disekce aorty typ B a ischemických komplikací provázejících aortální disekce - Kučera, Dušan; Válka, Martin; Kozák, J; Bezecný, Jerzy; Krátký, Jaroslav; Jetmar, Vladimír (Kardiologická revue, 2016)
Tématem sdělení je endovaskulární léčba disekcí hrudní aorty typ B Stanfordské klasifikace a léčba ischemických komplikací provázejících aortální disekce. Tato metoda vede k trombóze falešného lumen v oblasti sestupné hrudní aorty s její stabilizací, remodelací a prevencí následné ruptury. V naší práci jsme demonstrovali pozitivní vliv úspěšné endovaskulární léčby na remodelaci a konsolidaci aorty v rozmezí tří let po implantaci stentgraftu. Prokázali jsme postupné zmenšování celkového průměru aorty v oblasti sestupné hrudní aorty, a to především na úkor zmenšování objemu falešného kanálu s postupným nárůstem velikosti pravého kanálu. Tento pozitivní trend byl přítomen jak u pacientů léčených v akutním či subakutním stadiu disekce, tak i ve stadiu chronické dilatace aorty. Velmi zajímavý a pro nás důležitý je následný vývoj celkové šíře aorty, falešného a pravého kanálu v oblasti abdominální aorty, která není stentgraftem ošetřena a ve většině případů zde z důvodu reentry v místě odstupu viscerálních a ledvinných tepen přetrvává perfuze falešného kanálu. I přes perfuzi falešného kanálu však nedochází k dilataci aorty a velikost pravého a falešného kanálu se v čase nemění.
Keywords: tomografie spirální počítačová; Female; Aortic Dissection; Endoleak; stenty; cévy - implantace protéz; výsledek terapie; ženské pohlaví; falešné lumen; cévní protézy; aneurysma hrudní aorty; endoleak; peroperační komplikace; lidé; Blood Vessel Prosthesis; pooperační komplikace; disekce aorty; Treatment Outcome; stentgraft; Aortic Aneurysm, Thoracic; Tomography, Spiral Computed; aortální disekce typ B; prospektivní studie; Male; Postoperative Complications; Prospective Studies; Stents; pravé lumen; Echocardiography, Transesophageal; echokardiografie transezofageální; Ischemia; ischemie; mužské pohlaví; Blood Vessel Prosthesis Implantation; angiografie; Intraoperative Complications; Angiography; Clinical Protocols; klinické protokoly; Humans