Primární zhoubné nádory tenkého střeva - Zonča, Pavel; Peteja, Matúš; Richter, Vladimír; Vávra, Petr; Ihnát, Peter (Rozhledy v chirurgii, 2016)
Úvod:Tenké střevo představuje 75 % délky trávicího traktu a 90 % celkového povrchu trávicího traktu. Přesto primární zhoubné tumory tenkého střeva představují pouze 1–3 % všech neoplazií gastrointestinálního traktu. Cílem této práce je nabídnout ucelený přehled problematiky primárních zhoubných nádorů tenkého střeva – jejich výskytu, lokalizace, symptomatologie, diagnostických postupů a terapeutických možností. Metody: Byl proveden průzkum literatury v databázích Medline, Scopus a Google Scholar se zaměřením na problematiku primárních zhoubných nádorů tenkého střeva. Výsledky: Nejčastějšími primárními zhoubnými nádory tenkého střeva jsou adenokarcinom (30–40 %), neuroendokrinní nádory (35–44 %), lymfomy (10–20 %) a gastrointestinální stromální nádory (12–18 %). Symptomatologie bývá různorodá a velmi nespecifická, proto jsou primární nádory tenkého střeva často diagnostikovány až v pokročilém stadiu onemocnění. Diagnostika se opírá o standardní metody (gastrofibroskopie, kolonoskopie a CT břicha) doplněné o speciální diagnostické modality (kapslová enteroskopie, enteroskopie, CT enteroklýza, octreotidový scan atd.). Nezřídka celkový vyšetřovací proces s negativním výsledkem končí až diagnostickou laparoskopií/laparotomií. Léčba primárních maligních nádorů tenkého střeva, které jsou operovány akutně, probíhá v souladu se standardizovanými postupy pro náhlé příhody břišní. V případě elektivních operací vyžadují jednotlivé typy nádorů specifický přístup. Při resekci adenokarcinomů a neuroendokrinních nádorů je kladen velký důraz na dosažení R0 resekce (i za cenu multiviscerálních resekcí) včetně radikální lymfadenektomie. U pacientů s GIST je prioritou radikální en-bloc resekce s bezpečnostním lemem 2–3 cm bez nutnosti lymfadenektomie. Paliativní resekce neuroendokrinních nádorů může mít velmi dobrý klinický efekt, zatímco debulking operace adenokarcinomu či GIST nemají výraznější opodstatnění. Závěr: Primární zhoubné nádory tenkého střeva se vyskytují zřídka. Symptomatologie je často nespecifická a pacienti obvykle přicházejí v pokročilém stadiu nemoci s komplikací způsobenou tumorem. Exaktní předoperační diagnóza není jednoduchá, dosažení R0 resekce pro pokročilost tumoru je obtížné. Prognóza je určena nejenom biologickou povahou konkrétního tumoru, ale i pozdní diagnózou.
Keywords: Lymphoma; lymfom; Neuroendocrine Tumors; somatostatin; Surgical Procedures, Operative; prognóza; neuroendokrinní nádory; Gastrointestinal Stromal Tumors; lidé; Risk Factors; Somatostatin; Prognosis; Diagnosis, Differential; tenké střevo; Intestinal Neoplasms; gastrointestinální stromální tumory; Humans; diferenciální diagnóza; chirurgie operační; Adenocarcinoma; rizikové faktory; adenokarcinom; střevní nádory; Intestine, Small