Koincidence lymfomu tračníku a biliárního ileu – kazuistika - Černá, Monika; Opatrný, Václav; Nosek, Josef; Geiger, Jan; Třeška, Vladislav; Boudová, Ludmila; Buriánek, Vít (Rozhledy v chirurgii, 2016)
Úvod: Primární lymfom tračníku je velmi vzácné onemocnění gastrointestinálního traktu, představuje 1−4 % všech zhoubných onemocnění v této lokalitě. Patří do skupiny extranodálních lymfomů a na rozdíl od kolorektálního karcinomu probíhá dlouho asymptomaticky, což činí jeho diagnostiku velmi obtížnou, často náhodnou. Biliární ileus je vzácnou komplikací cholecystolithiázy, jeho diagnostika nebývá jednoduchá a až v 50 % je diagnostikován peroperačně. Místo obstrukce závisí na velikosti konkrementu, lokalizaci komunikace biliárního stromu s gastrointestinálním traktem a svůj podíl může mít rovněž preexistující stenóza v důsledku jiného patologického procesu. Kazuistika: Předmětem sdělení je případ 86letého muže, který byl léčen konzervativně pro klinické příznaky akutní divertikulitidy. Dalším vyšetřováním (kolonoskopie, počítačová tomografie) bylo vysloveno podezření na nádorovou stenózu v oblasti esovité kličky tračníku, dle kolonoskopie s podezřením na objemný polyp, CT obraz svědčil pro obstrukci objemným biliárním konkrementem vycestovaným cholecystokolickou píštělí. Podezření z nádorové infiltrace podpořila i odebraná biopsie. Pacient podstoupil resekci sigmatu dle Hartmanna, nález infiltrátu v podjaterní krajině odpovídal popisované komunikaci biliárního stromu s tračníkem. V resekátu byl nad stenózou nalezen objemný 40mm biliární konkrement, stěna střeva byla difuzně ztluštělá s několika polypy a definitivní histopatologické zpracování potvrdilo diagnózu maligního lymfomu tračníku typu plazmocytomu. Pacient stonal bez vážných komplikací a po zhojení byl předán do péče hematoonkologa. Závěr: Předkládaná práce demonstruje současný výskyt dvou vzácných onemocnění – lymfom tračníku a biliární ileus. Je dokladem toho, že nebýt obstrukce biliárním konkrementem v oblasti dosud bezpříznakové tumurózní stenózy v oblasti esovité kličky tračníku, zcela jistě by zhoubné hematologické onemocnění nebylo diagnostikováno.
Keywords: Diverticulitis; kolon; diferenciální diagnóza; Cholecystolithiasis; divertikulitida; Colon; lidé; lymfom; ileus; Aged, 80 and over; Diagnosis, Differential; Lymphoma; Male; biliární píštěl; Ileus; Biliary Fistula; senioři nad 80 let; mužské pohlaví; cholecystolitiáza; Humans