The use of new synthetic drugs among problem drug users - prevalence, patterns of use, and related risks as a challenge for harm reduction programmes in the Czech Republic - Běláčková, Vendula; Janíková, Barbara; Tomková, A; Vacek, Jaroslav; Zábranský, Tomáš; Mravčík, Viktor; Csémy, Ladislav (Adiktologie, 2016)
VÝCHODISKA: Nové syntetické drogy se v České řepublice po uzavření tzv. Amsterdam shopů vyskytují ve spécifických skupinách uživatelů. CÍLE: Cílem této analýzy je (a) zjistit vývoj v prevalenci užívání NSD mezi problémovými uživateli drog v regionech, kde jsou tyto látky rozšířené, (b) popsat charakteristiky populace zasažené užíváním NSD a důvody užití těchto látek, (c) identifikovat rozdíly mezi Prahou a dalšími regiony, (d) vyhodnotit hlavní rizika užívání těchto látek. Práce diskutuje možnosti a limity snižování škod v této populaci. METODY: Strukturovaný dotazník a polostrukturovaný dotazník v regionech Praha, Třebíč, Ostrava, Brno, Pardubice. Práce prezentuje rozdíly v regionech a mezi roky 2013 a 2014 s využitím metody chi2 testu a kvalitativní analýzy dat. VZOREK: V roce 2013 bylo celkem získáno 271 dotazníků a 64 kvalitativních rozhovorů. v roce 2014 proběhlo druhé kolo sběru dat, kdy bylo odebráno 195 dotazníků a 23 rozhovorů. 77 % dotazníků bylo získáno v Praze. 72,2 % byli muži, průměrný věk byl 32,9 let. VÝSLEDKY: Užití NSD během posledních 12 měsíců uvedla přibližně polovina z dotazovaných (52,4 % v roce 2013, 53,0 % v roce 2014). V Praze uvedlo v roce 2013 užití LSD 58,6 % respondentů, mimo Prahu to pak bylo 38,7%. / roce 2014 hlásilo užití nějaké NSD v posledních 12 měsí:ích 57,6 % z klientů pražských programů, v ostatních regioech zmínilo užití NSD 23,7% (šlo převážně o opakované jžití). Jednalo se o problémové uživatele drog, kteří vykazovali ve všech sledovaných indikátorech vyšší míru rizikového áívání než ti, kteří NSD v posledním roce neužili. ZAVERY: \ISD se u určité skupiny PDUs etablovaly, zpravidla jakc edna (z mnoha) užívaných látek. Prioritou by měl být oboutranný tok informací mezi uživateli (popř. službami, jež jsou nimi v kontaktu) a tzv. systémem včasného varování.
Keywords: psychotropní léky; hodnocení rizik; Substance-Related Disorders; Drug-Seeking Behavior; Drug Users; Harm Reduction; lidé; Dangerous Behavior; prevalence; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Humans; Prevalence; Risk Assessment; nebezpečné chování; snížení rizika poškození; Psychotropic Drugs; uživatelé drog; chování při shánění drogy