Diagnostic value of electrocardiographic (resting and 24-h Holter) monitoring in comparison with NT-proBNP in the differential diagnosis of patients with cardiogenic and neurogenic syncope - Stryjewski, Piotr J; Kuczaj, Agnieszka; Braczkowski, Ryszard; Nessler, Jadwiga; Nowalany-Kozielska, Ewa (Cor et Vasa (Brno), 2016)
Kontext: Synkopa je důvodem pro 1–6 % hospitalizací. Evropské i americké doporučené postupy pro léčbu synkopy uvádějí dvanáctisvodový EKG záznam jako součást vyšetření všech pacientů s nevysvětlenou ztrátou vědomí. Cíle: Cílem této studie bylo posoudit význam EKG, 24hodinového holterovského monitorování EKG a koncentrací N-terminálního fragmentu natriuretického propeptidu typu B (NT-proBNP) při rozlišování pacientů s kardiální a reflexně zprostředkovanou synkopou. Metody: Za poslední tři roky jsme vyšetřili 100 pacientů (56 mužů) ve věku 18–77 let s reflexně zprostředkovanou nebo kardiální synkopou. Byly sledovány následující faktory: věk, pohlaví, systolický a diastolický tlak a přítomnost kardiovaskulárního onemocnění. Mimoto jsme hodnotili základní parametry klidového EKG záznamu a 24hodinového holterovského EKG monitorování a koncentrace NT-proBNP v diferenciální diagnostice synkopy. Výsledky: Pacienti s reflexní synkopou byli mladší než pacienti s kardiální synkopou (44,4 ± 16,5 vs. 60,8 ± 12,6 roku; p < 0,001). Patologický klidový 12svodový EKG záznam byl častěji nalezen ve skupině s kardiogenním typem synkopy – 12 (24 %) vs. 8 (16 %). Čtyřiadvacetihodinové holterovské EKG monitorování neprokázalo statisticky významný rozdíl mezi oběma skupinami v minimální, průměrné a maximální srdeční frekvenci. Statisticky významné rozdíly mezi hodnocenými skupinami byly nalezeny ve výskytu komorových a supraventrikulárních arytmií. Pacienti s kardiální synkopou měli významně vyšší koncentrace NT-proBNP než pacienti s reflexně zprostředkovanou synkopou (448,7 ± 212,2 vs. 68,2 ± 64,1; p < 0,0001). Závěry: U pacientů s kardiogenním mechanismem synkopy je přítomna zvýšená koncentrace NT-proBNP, přestože klidový EKG záznam nemá v tomto smyslu jednoznačně výpovědní hodnotu.
Keywords: dospělí; diferenciální diagnóza; Female; elektrokardiografie ambulantní; Adult; ženské pohlaví; reflexně zprostředkovaná synkopa; synkopa; lidé; Natriuretic Peptide, Brain; kardiální synkopa; Syncope; Electrocardiography; elektrokardiografie; prognóza; Diagnosis, Differential; natriuretický peptid typu B; Male; Aged; Prognosis; Electrocardiography, Ambulatory; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans