Desetileté výsledky operací dospělých s vrozenou srdeční vadou v Nemocnici Na Homolce v Praze - Rubáčková Popelová, Jana; Gebauer, Roman; Černý, Štěpán; Pavel, Petr; Timko, Ferdinand; Jehlička, Pavel; Plášil, Petr; Tomek, Jakub; Tomková, Markéta; Skalský, Ivo (Cor et Vasa (Brno), 2016)
V posledních deseti letech bylo na Kardiochirurgickém oddělení v Nemocnici Na Homolce (NNH) provedeno celkem 844 operací u 805 dospělých s vrozenou srdeční vadou (VSV). Medián věku operovaných byl 37 let (mezikvartilové rozpětí 25–49, celkové rozpětí 16–81 let). Operace komplexních a vzácných VSV tvořily 47 %. Ve 44 % (u 354 pacientů) se jednalo o reoperaci po předchozí operaci v dětství či dospělosti, ve 14 % (113 pacientů) se jednalo o opakovanou reoperaci. Kombinované výkony byly provedeny v 70 % případů. Celková 30denní mortalita činila v celém souboru 1,36 %; hospitalizační mortalita 1,7 %. Průměrné pětileté přežívání po operaci VSV v NNH činilo 97 %. Mezi významné rizikové faktory časného i pozdního úmrtí po operaci VSV patřily symptomy ve třídě NYHA III–IV (p < 0,0001; OR 30,8), anamnéza městnavého srdeční selhání (p = 0,001; OR 6,7), cyanóza (p < 0,0001; OR 60,5), počet předchozích operací (p = 0,00033), přítomnost mechanické chlopenní protézy (p = 0,0032; OR 3,7) a univentrikulární cirkulace (p = 0,0276; OR 5,4). Statistické významnosti pro riziko úmrtí nedosáhly arytmie (p = 0,078), plicní hypertenze (p = 0,072), věk v době operace (p = 0,372) a pohlaví (p = 0,48). Centralizace péče o dospělé s VSV do center s vysokým počtem výkonů a zkušenostmi přináší velmi dobré chirurgické výsledky s nízkou časnou i pozdní mortalitou. Důležitá je včasná indikace operace a odstranění všech reziduálních nálezů kombinovaným výkonem. Přítomnost dětského kardiochirurga je nezbytná u operací komplexních VSV.
Keywords: dospělí; hodnocení rizik; Female; Mortality; Heart Defects, Congenital; Cardiac Surgical Procedures; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; Adolescent; lidé; kardiochirurgické výkony; pooperační komplikace; Treatment Outcome; Risk Assessment; mortalita; Reoperation; Risk Factors; reoperace; Postoperative Complications; Male; Aged; Czech Republic; rizikové faktory; Česká republika; lidé středního věku; vrozené srdeční vady; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; mladiství; Humans