Mateřství žen s mentálním postižením pohledem sociálních pracovníků: Bezmoc, ale čí? - Adamčíková, Zdeňka; Bernoldová, Jana; Strnadová, Iva; Klusáček, Jan (Sociální práce, 2015)
Matky s mentálním postižením (MP) byly velmi dlouhou dobu opomíjenou skupinou jak ve výzkumu, tak v každodenní praxi sociálních pracovníků a speciálních pedagogů. Přitom zkušenosti, postoje, kvalifikovanost a nabízená podpora ze strany odborníků do jisté míry určují kvalitu života těchto matek a zejména jejich dětí. Cílem výzkumu prezentovaného v tomto článku bylo analyzovat klíčová témata determinující úspěšné či neúspěšné zvládání mateřské role matek s MP z hlediska sociálních pracovníků. Autoři provedli dotazníkové šetření dovedností, zkušeností a postojů sociálních pracovníků k vybraným aspektům těhotenství a mateřství žen s mentálním postižením. Výzkumu se zúčastnilo 329 odborníků (sociálních pracovníků, speciálních pedagogů). Výzkum potvrdil, že odbornost a nabízená podpora ze strany sociálních pracovníků není dostatečná. Rozvoj klíčové sociální služby (sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi) společně s posílením kapacit a dalším profesním rozvojem odborníků se z hlediska adekvátní podpory matek s MP jeví do budoucna jako stěžejní.
Keywords: těhotenství; sociální pracovníci; Humans; Social Workers; Child of Impaired Parents; matky; Surveys and Questionnaires; Attitude; dítě postižených rodičů; průzkumy a dotazníky; Mothers; osoby s mentálním postižením; ženské pohlaví; odborná způsobilost; Persons with Intellectual Disabilities; lidé; výchova dítěte; Child Rearing; Pregnancy; Professional Competence; postoj; Female