Nové inovativní léky v léčbě mnohočetného myelomu - Szeligová, Lenka; Plonková, Hana; Grácová, Kristina; Hájek, Roman (Remedia, 2016)
Mnohočetný myelom je druhým nejčastějším krevním nádorovým onemocněním. Od začátku tohoto tisíciletí se dostala do běžné klinické praxe nová účinná léčiva thalidomid, lenalidomid a bortezomib. V posledních pěti letech došlo v léčbě k významnému pokroku souvisejícímu s objevem dalších vysoce účinných léků, které zásadně zlepšují prognózu nemocných. Carfilzomib je nový, doposud nejúčinnější inhibitor proteasomu, ixazomib je prvním perorálním příprav-kem ze skupiny inhibitorů proteasomu. Novým léčivem ze skupiny imunomodulačních léků je pomalidomid. Objevily se i nové skupiny léčiv, které dosud nebyly v léčbě pacientů s myelomem využívány. Jde především o monoklonální protilátky, u kterých nebyly až na reakce související s infuzí zaznamenány zásadní nežádoucí účinky. Elotuzumab je indikován v kombinaci s lenalidomidem a dexamethasonem a účinnější daratumumab je zatím indikován v monoterapii. Druhou novou skupinou léčiv jsou inhibitory histondeacetyláz, jejich zástupcem je panobinostat, který je používán v kombinaci s bortezomibem a dexamethasonem. Při pokračování aktuálního trendu léčby s významným zlepšováním léčebných výsledků se dá předpokládat dosažení dlouhodobých remisí až u 30 % nemocných s mnohočetným myelomem a desetileté přežití u nejméně 50 % nemocných. Mnohočetný myelom dnes považu-jeme za vyléčitelný u přibližně 10–15 % nemocných a urychlené zavedení nejúčinnějších léků do první linie vyléčitelnost dále zlepší.
Keywords: Oligopeptides; glycin; ixazomib; Indoles; elotuzumab; indoly; thalidomid; Thalidomide; carfilzomib; inhibitory proteasomu; inhibitory histondeacetylas; přežití bez známek nemoci; daratumumab; Antibodies, Monoclonal; imunologické faktory; lidé; Survival Analysis; Antineoplastic Agents; oligopeptidy; mnohočetný myelom; protinádorové látky; Panobinostat; klinické zkoušky, fáze III jako téma; Boron Compounds; Hydroxamic Acids; Proteasome Inhibitors; Histone Deacetylase Inhibitors; kyseliny hydroxamové; Immunologic Factors; pomalidomid; kombinovaná farmakoterapie; panobinostat; analýza přežití; Clinical Trials, Phase III as Topic; Disease-Free Survival; Glycine; monoklonální protilátky; humanizované monoklonální protilátky; Multiple Myeloma; Antibodies, Monoclonal, Humanized; sloučeniny boru; Drug Therapy, Combination; Humans