Funkční vyšetření trombocytů po akutním infarktu myokardu: korelace mezi použitelnými metodami je nedostatečná - Nykl, Radomír; Plášek, Jiří; Fürst, Tomáš; Fürstová, Jana; Gumulec, Jaromír; Lichá, Karin; Homza, Miroslav (Cor et Vasa (Brno), 2016)
Cíl: Čtyřmi metodami jsme testovali tzv. zvýšenou reziduální reaktivitu trombocytů (high on-treatment platelet reactivity, HPR) u pacientů s akutním koronárním syndromem, kteří užívali kyselinu acetylsalicylovou (ASA) a/nebo clopidogrel, přičemž cílem bylo zhodnotit korelaci mezi metodami a variabilitu měření v rámci jednotlivých metod. Metody: U 53 pacientů proběhlo dvakrát měření (během pěti dní po akutním koronárním syndromu [AKS]) metodou optické agregometrie, PFA 100/200, Multiplate® a VerifyNow®. Byla použita neparametrická korelace a lineární regrese. Výsledky: Všechny metody pro clopidogrel spolu signifikantně korelují, byť jen na mírné úrovni korelace. Naopak korelace metod pro ASA je nízká a není signifikantní. Dále byla prokázána nízká reprodukovatelnost měření, nebyla prokázána souvislost mezi hodnotou troponinu I a HPR (pro ASA i clopidogrel). Také nebyla prokázána souvislost mezi typem AKS a HPR (opět pro ASA i clopidogrel). Závěr: Pro hodnocení HPR je vhodné použít minimálně dvě metody, přičemž je doporučeno použít průměr alespoň dvou měření pro každou z metod.
Keywords: Statistics as Topic; Ticlopidine; Acute Disease; clopidogrel; Platelet Function Tests; statistika jako téma; Drug Therapy; Aspirin; Platelet Aggregation; Reproducibility of Results; vyšetření funkce trombocytů; lidé; Platelet Aggregation Inhibitors; farmakoterapie; agregace trombocytů; tiklopidin; reprodukovatelnost výsledků; Myocardial Infarction; inhibitory agregace trombocytů; akutní nemoc; infarkt myokardu; Humans