Nemocniční kaplan, či „spirituální asistent“? – úskalí chybějícího legislativního rámce - Maryšková, Jana (Časopis lékařů českých, 2016)
Tak jako řadu let působí v armádě či vězeňství vojenští a vězeňští kaplani, působí již dnes v mnohých českých nemocnicích také kaplani nemocniční. Práce nemocničních kaplanů však zatím postrádá potřebný legislativní rámec a zakotvení v zákoně, což s sebou nese některá úskalí. Těmi jsou především neúčast Ministerstva zdravotnictví ČR coby smluvního partnera v dohodě o duchovní péči ve zdravotnictví, chybějící rámec, který by upravoval postavení kaplanů mezi ostatními pracovníky ve zdravotnictví, a s tím související nejasnost ohledně profesního a kompetenčního profilu kaplana. Navíc tím, že ministerstvo nestanovilo jasná pravidla pro působení kaplanů v nemocnicích, vytvořilo prostor pro poskytování této služby i nekvalifikovanými osobami, což může mít v konečném důsledku negativní dopad na pacienty. Je proto na zodpovědnosti vedení nemocnic, aby v jejich zařízeních pracovali pouze profesionální nemocniční kaplani vyslaní do zdravotnického zařízení na základě dohody mezi nemocnicí a příslušnou církví.
Keywords: Religion and Medicine; Pastoral Care; řízení kvality; náboženství a lékařství; Accreditation; pastorační péče; zákonodárství nemocniční; Job Description; lidé; akreditace; Quality Control; Chaplaincy Service, Hospital; popis práce; Health Facilities; Legislation, Hospital; náboženské služby nemocnice; zdravotnická zařízení; Humans