Myasthenia Gravis Composite – validace české verze - Chmelíková, Magda; Voháňka, Stanislav; Bednařík, Josef (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2016)
Cíl: V roce 2008 byla z vybraných položek stávajících škál myastenie (QMG, MG-MMT, MG-ADL) vytvořena nová škála s názvem MG Composite (MGC). Cílem práce bylo validovat českou verzi této škály a ověřit spolehlivost na skupině pacientů Neuromuskulárního centra FN Brno trpících myastenií. Metodika: Český překlad byl validován metodou zpětného překladu. Shoda mezi hodnotiteli byla ověřena na vzorku 40 pacientů v rámci akutní hospitalizace nebo rutinní kontroly. Pacienti byli hodnoceni dvěma neurology (SV a MCH) nezávisle na sobě v časovém rozmezí 10–60 min. Výsledky: Pro analýzu shody hodnotitelů byl použit koeficient ICC (Intraclass Correlation Coefficient) s výsledkem 0,989 a intervalem spolehlivosti CI = (0,98–0,994). Regresní analýzou jsme v našich datech neprokázali větší odchylku s rostoucím MGC (p = 0,616). Spearmanův korelační koeficient mezi absolutní velikostí rozdílu v hodnocení a průměrnou hodnotou MGC jednotlivých pacientů byl 0,561. Závěr: Škála MGC je efektivní nástroj k spolehlivému sledování stavu pacientů, účinku terapie a porovnávání výsledků použitelný v běžné klinické praxi.
Keywords: stupeň závažnosti nemoci; Reproducibility of Results; překládání; Translating; Outcome Assessment, Health Care; lidé; reprodukovatelnost výsledků; Neurologic Examination; hodnocení výsledků zdravotní péče; Severity of Illness Index; Quantitative Myasthenia Gravis; myasthenia gravis; neurologické vyšetření; Myasthenia Gravis; Humans