Endoskopická ušní chirurgie: první zkušenosti - Salzman, Richard; Bakaj, Tomáš; Heřman, Jan; Stárek, Ivo (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2016)
Cíl: Zhodnotit výsledky prvních zákroků k ověření bezpečnosti a účinnosti endoskopické ušní chirurgie po zavedení na ORL klinice FN Olomouc. Metodika: Zahrnuto je 18 pacientů, kteří od 10/2014 do 10/2015 podstoupili primární endoskopické ušní operace. Hodnotili jsme sluchový zisk (jako aritmetický průměr prahů vzdušného vedení měřených na frekvencích 0,5-1-2-4kHz), výskyt reziduální nemoci nebo recidiv, počet endoskopických zákroků konvertovaných na mikroskopické a procento komplikací. Doba sledování byla 2 až 14 měsíců (medián 6,1). Výsledky: Pooperačně se průměrná kochleární rezerva zlepšila o 20,3?7,4dB po stapedoplastikách, o 8,6?12,1dB po osikuloplastikách a o 2,3?5,6dB po tympanoplastikách. Průměrný práh vzdušného vedení byl 7,2?5,1dB po stapedoplastikách, 12,5?7,5dB po osikuloplastikách a 12,5?11,2dB po tympanoplastikách. K pooperačnímu poklesu kochleární rezervy < 10 dB došlo u 75 % pacientů po stapedoplastikách a po osikuloplastikách i po tympanoplastikách shodně u 57,1 % pacientů. Při „second look“ tympanoplastice byla nalezena lehce odstranitelná drobná reziduální perla cholesteatomu v jediném případě. Zbývající pacienti zůstávají bez známek recidivy retrakční kapsy nebo cholesteatomu. V jediném případě z počátku studie byla endoskopická operace konvertována na mikroskopickou techniku pro špatnou přehlednost operačního pole způsobenou výraznějším krvácením, které ale šlo bimanuálně bez problémů kontrolovat. Komplikace vznikly u 2 pacientek (po osikuloplastice benigní polohové paroxyzmální vertigo a po stapedoplastice mnohočetná trombóza mozkových žilních splavů). Závěr: I z našeho malého souboru je patrné, že endoskopická ušní chirurgie nabízí srovnatelné operační výsledky jako tradiční ušní chirurgie mikroskopem při srovnatelném výskytu komplikací. Na základě tohoto pilotního auditu budeme v endoskopických ušních zákrocích pokračovat.
Keywords: recidiva; otologické chirurgické výkony; endoskopie; Humans; Stapes Surgery; lidé středního věku; Otologic Surgical Procedures; osikuloplastika; cholesteatom středního ucha; Aged; dospělí; Tympanoplasty; výsledek terapie; senioři; lidé; kochleární rezerva; Endoscopy; pilotní projekty; Pilot Projects; Adult; Postoperative Complications; stapedoplastika; pooperační komplikace; Middle Aged; Retrospective Studies; Treatment Outcome; Cholesteatoma, Middle Ear; chirurgie třmínku; Recurrence; retrospektivní studie; tympanoplastika