Použití Burchova-Schneiderova prstence u rozsáhlých defektů acetabula - Luňáček, Libor; Krbec, Martin (Ortopedie, 2016)
Revizní operace acetabula, spojené s úbytkem kostní hmoty, jsou složitým úkolem. Rekonstrukce s použitím ilioischiálního prstence v kombinaci s morselizovanými kostními štěpy kosti je účinným postupem při léčbě rozsáhlé ztráty kostní tkáně acetabula. Největší problémy představují defekty typů IIIA a IIIB Paproskyho klasifikace (typy III a IV podle AAOS). V klinice používáme Burchův-Schneiderův prstenec od roku 1994. Antiprotruzním prstencem s kostními štěpy může být dosaženo dostatečné augmentace kosti, konstrukce zároveň umožňuje obnovit střed kyčle do anatomické polohy. Implantát podporuje integraci kostních štěpů v důsledku snížení mechanického namáhání. Burchův-Schneiderův antiprotruzní prstenec je srovnatelný s ostatními implantáty tohoto typu s ohledem na dlouhodobé přežití implantátu. V tomto sdělení shrnujeme naše zkušenosti dosažené s tímto implantátem spolu s posledními údaji z literatury.
Keywords: rekonstrukce acetabula; kyčelní protézy; Prosthesis Design; Bone Transplantation; protézy - design; Acetabulum; homologní transplantace; lidé; Burchův-Schneiderův prstenec; pooperační komplikace; acetabulum; Reoperation; reoperace; selhání protézy; Postoperative Complications; Transplantation, Homologous; transplantace kostí; náhrada kyčelního kloubu; Arthroplasty, Replacement, Hip; Hip Prosthesis; Prosthesis Failure; Humans