Aplikácia Multimodálneho komunikačného skríningového testu pre pacientov s afáziou v diagnostike a terapii dvoch pacientov s ťažkým stupňom afázie: prípadová štúdia - Bauerová, Ivica; Cséfalvay, Zsolt (Neurologie pro praxi, 2016)
Pacienti s ťažkým stupňom afázie, ktorí sa nedokážu dorozumieť hovorenou rečou sú vhodnými kandidátmi tzv. augmentatívnej a alternatívnej komunikácie (AAK). Aby sme dokázali vybrať najefektívnejší spôsob AAK, je dôležité zmapovať globálne komunikačné schopnosti pacientov. Za týmto účelom môžeme použiť diagnostický testu od autoriek Garrett a Lasker (2005b) s názvom – MCST-A Multimodal Communication Screening Test for Persons with Aphasia. Pomocou uvedenej metodiky bolo našim cieľom zistiť u dvoch pacientov s ťažkým stupňov Brocovej afázie , aké sú ich silné a slabé komunikačné stránky, aká AAK pomôcka je pre nich najvhodnejšia a aké AAK stratégie využívajú najúspešnejšie na komunikáciu cieľovej správy. Tieto zistenia nás potom priamo navedú na výber najvhodnejšej terapie, ktorú pacientom môžeme ako logopédi ponúknuť.
Keywords: Brocova afázie; Speech Therapy; Humans; Aphasia, Broca; lidé středního věku; Stroke; alterantivní komunikace; výsledek terapie; lidé; MSCT-A; cévní mozková příhoda; Communication; Male; Middle Aged; Treatment Outcome; Aged, 80 and over; Language Tests; komunikace; senioři nad 80 let; řečová terapie; jazykové testy; mužské pohlaví