Současný management abnormálně invazivní placenty – placenta accreta/increta/percreta - Koucký, Michal; Vráblíková, Hana; Černý, Andrej; Calda, Pavel (Aktuální gynekologie a porodnictví, 2016)
Abnormálně invazivní placenta (AIP) představuje jedno z nejaktuálnějších témat současného porodnictví. Na zvýšené incidenci AIP má vliv narůstající počet výkonů na děloze, v první řadě císařský řez, ale i operace myomů a další. Nejvýznamnějším opatřením v předporodní péči je ultrazvuková diagnostika, především u žen s rizikovými faktory abnormální invaze trofoblastu. Problematika vyžaduje mezioborovou spolupráci a individuální přístup ke každé pacientce. Hlavním cílem managementu je minimalizovat riziko život ohrožujícího krvácení v souvislosti s porodem. Pokud se během císařského řezu potvrdí trofoblastická invaze do stěny děložní, zejména plošně rozsáhlá, volíme nejčastěji hysterektomii s ponecháním placenty v děloze. Tam, kde je k dispozici zkušený operatér, nejspíše s onkologicko-gynekologickou erudicí, je možné postupovat chirurgicky. Pokud je čistě operační řešení spojeno s vyšším rizikem pro pacientku a zkušený operatér není vždy k dispozici, lze uvažovat o zajištění omezením cévního zásobení metodami intervenční radiologie. Podmínkou je ale zkušený a vždy dostupný intervenční radiolog na hybridním operačním sále. Konzervativní přístup s vyjmutím placenty a ošetřením zdrojů krvácení volíme jen v případech fokální placenta accreta a při přání žen zachovat fertilitu.
Keywords: Ultrasonography, Prenatal; Magnetic Resonance Imaging; Myometrium; magnetická rezonanční tomografie; Pregnancy; Humans; myometrium; Patient Care Team; Peripartum Period; Female; rizikové faktory; ultrasonografie prenatální; Ultrasonography; Prenatal Care; lidé; Interdisciplinary Communication; peripartální období; týmová péče o pacienty; ultrasonografie; ženské pohlaví; vedení porodu; Cesarean Section; Delivery, Obstetric; metroragie; těhotenství; hysterektomie; Hysterectomy; Placenta Accreta; Metrorrhagia; mezioborová komunikace; císařský řez; placenta accreta; Risk Factors; prenatální péče