Přímé i nepřímé ovlivnění bolesti s pomocí laserů – update 2016 - Šmucler, Roman; Dráčová, Janka (Bolest (Praha, Print), 2016)
Kvantové zesilovače světla, známé jako lasery, jednoznačně posunuly vpřed řadu medicínských oborů, ale jejich místo v terapii akutní i chronické bolesti je stále nejasné. Klíčovým problémem je roztříštěnost postupů popsaných v mnoha klinických i preklinických studiích, která neumožňuje jasně stanovit jednotná kritéria. A tak zatímco je třeba léčba nízkovýkonovými lasery v české republice uznávaná a populární, v jiných zemích má pozici vědecky uznané, leč alternativní léčby a jsou i země, kde se pohybuje vysloveně v alternativní medicíně. Naše poznatky se v této oblasti v posledních letech velmi rozšířily. Přibylo nejenom studií, ale hlavně se zvýšilo řádově dávkování, objevily se nové systémy pro léčbu jak ve smyslu vysoce výkonných laserů v ordinacích, tak i přístrojů k domácímu použití u pacientů. Léčba bolesti lasery se dramaticky proměňuje a na tuto změnu musí reagovat lékařská obec, která ji aplikuje.
Keywords: chronická bolest; pooperační bolest; Pain; Pain, Postoperative; bolest; akutní bolest; Chronic Pain; Low-Level Light Therapy; lidé; Lasers; laserová terapie s nízkou intenzitou světla; laserová terapie; Laser Therapy; Acute Pain; lasery; Humans