Reálná data léčby virové hepatitidy C v České republice - Husová, Libuše (Vnitřní lékařství, 2016)
Předkládáme první reálná data o úspěšnosti bezinterferonové léčby chronické hepatitidy C v České republice. Pacienti byli léčeni kombinovanou terapií paritaprevir/ritonavir + ombitasvir + dasabuvir s/nebo bez ribavirinu. Soubor tvořilo 109 pacientů, převážně mužů 62 (57 %), převládajícím genotypem byl genotyp 1b u 101 pacientů (93 %) a v menšině byly genotyp 1a (6/109, 5 %) a genotyp 4 (2/109, 2 %). Byli léčeni jak pacienti dříve neléčení – naivní (43/109, 39 %), tak již v minulosti léčení (66/109, 61 %). Setrvalá virologická odpověď ve 12. týdnu po ukončení terapie (SVR12) byla 100 %, pokud vyloučíme pacienty, kteří nedosáhli SVR12 z jiného důvodu než pro virologické selhání léčby.
Keywords: transplantace jater; Female; kombinovaná terapie; výsledek terapie; ženské pohlaví; Macrocyclic Compounds; lidé; Sulfonamides; Treatment Outcome; chronická hepatitida C; Humans; makrocyklické sloučeniny; Liver Transplantation; Male; Combined Modality Therapy; sulfonamidy; Hepatitis C, Chronic; mužské pohlaví; ribavirin; Anilides; Ribavirin; anilidy