Jodurie u nemocných s diabetes mellitus 1. typu. Vztahy k vybraným parametrům charakterizujícím diabetický syndrom - Vosátková, Michala; Janíčková Žďárská, Denisa; Zamrazil, Václav; Salátová, Martina; Hill, Martin; Vondra, Karel (Vnitřní lékařství, 2016)
Úvod: O stavu zásobení jodem a důsledcích ev. jodového deficitu jsou u nemocných s diabetem obou typů k dispozici překvapivě jen sporadická data. Hlavním cílem naší studie bylo získat základní informace (a) o stavu saturace jodem u diabetiků 1. typu, (b) do jaké míry se odlišuje od nediabetické populace, (c) zda zásobení jodem souvisí s některými klinickými a laboratorními charakteristikami diabetického syndromu, včetně stavu štítné žlázy. Soubor a metody: Bylo vyšetřeno 54 mužů a 51 žen léčených pro diabetes mellitus 1. typu (DM1T). Studie má průřezový charakter. Saturaci jodem jsme posuzovali podle koncentrace jodu ve vzorku první ranní moči. Výsledky: Jodurie v celém souboru: medián 152 μg/l, 25. kvartil 117 μg/l, 75. kvartil 219 μg/l. Více než 50 % vyšetřených jodurií se pohybovalo v pásmu optimální saturace (100–200 μg/l), 13 % v pásmu nedostatečné saturace (< 100 μg/l), v pásmu zvýšené saturace (> 200 μg/l) bylo 35 % pacientů. Využitím vícerozměrné regrese dat jsme prokázali významnou pozitivní závislost mezi jodurií a mužským pohlavím, hmotností, výškou a kreatininem v séru. K hodnotě HbA1c, dávce inzulinu, trvání diabetes mellitus, BMI, mikroalbuminurii, eGF a ukazatelům funkce a volumu štítné žlázy včetně markerů tyreoidální autoimunity se významné korelace neprokázaly. Závěrem lze konstatovat: Saturace jodem u námi vyšetřovaných nemocných s DM1T odpovídala ICCIDD (WHO) požadavkům na optimální/dobrou saturaci u nediabetické populace. S ohledem na zvolenou normální koncentraci jodurie, to je 100, resp. 150 μg/l se obraz diabetického syndromu nelišil. Otázka, zda se na dobrém stavu zásobení populace pacientů s DM1T jodem podílejí ještě jiné faktory než opatření podniknutá v minulosti pro řešení jodového deficitu v České republice, by měla být předmětem dalšího výzkumu na větších souborech nemocných.
Keywords: Regression Analysis; dospělí; Female; albuminurie; Adult; ženské pohlaví; průřezové studie; Glomerular Filtration Rate; Iodine; lidé; vitamin D; regresní analýza; Vitamin D; Diabetes Mellitus, Type 1; Cross-Sectional Studies; Male; Albuminuria; štítná žláza; Thyroid Hormones; hormony štítné žlázy; index tělesné hmotnosti; Thyroid Gland; glykovaný hemoglobin; Creatinine; lidé středního věku; jod; kreatinin; mužské pohlaví; Body Mass Index; Glycated Hemoglobin; Middle Aged; diabetes mellitus 1. typu; hodnoty glomerulární filtrace; Humans