Endokanabinoidný systém a kosť - Pura, Mikuláš; Vaňuga, Peter (Vnitřní lékařství, 2016)
Pribúdajú dôkazy o tom, že kostný endokanabinoidný systém zohráva dôležitú úlohu v regulácii kostnej hmoty za fyziologických aj patologických podmienok. Oba hlavné endokanabinoidné ligandy (anandamid aj 2-arachidonoylglycerol), receptory endokanabinoidného systému – CB1-receptor (CB1R) a CB2-receptor (CB2R) a kľúčové enzýmy ich syntézy a degradácie sa nachádzajú, resp. sú exprimované v osteoblastoch aj osteoklastoch. Doterajšie štúdie génu CNR2 identifikovali viaceré rizikové a protektívne varianty sekvencie génu vo vzťahu ku kostnej hustote, resp. k osteoporóze. Selektívne CB1R-inverzní agonisti/antagonisti, resp. CB2R-inverzní agonisti/antagonisti sú kandidáti na prevenciu straty kostnej hmoty a kombinovanú antirezorpčnú a osteoformačnú liečbu osteoporózy.
Keywords: glyceridy; receptor kanabinoidní CB1; Receptor, Cannabinoid, CB1; agonisté kanabinoidních receptorů; endokanabinoidy; osteoblasty; kostní denzita; Bone Density; Cannabinoid Receptor Agonists; Osteoclasts; kosti a kostní tkáň; lidé; Osteoporosis; receptor kanabinoidní CB2; osteoklasty; Glycerides; kyseliny arachidonové; Endocannabinoids; Osteoblasts; Receptor, Cannabinoid, CB2; Arachidonic Acids; Bone and Bones; osteoporóza; Humans