Prevalencia nadváhy a obezity u adolescentov a jej asociácia s kardiometabolickými rizikovými faktormi a životným štýlom - Hirošová, Katarína; Gerová, Zora; Samohýl, Martin; Krajčová, Daniela; Vondrová, Diana; Argalášová, Ľubica; Ševčíková, Ľudmila; Jurkovičová, Jana (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2016)
V súčasnosti celosvetovo sledujeme nárast prevalencie obezity ako jedného z rizikových faktorov kardiovaskulárnych chorôb nielen v dospelej populácii, ale už aj u detí a mladistvých. V práci prezentujeme prevalenciu nadváhy a obezity v súbore 2 629 adolescentov (45,8 % chlapcov) vo veku 14–18 rokov a porovnanie vybraných kardiometabolických markerov v skupine s normálnou hmotnosťou a v skupine s nadváhou/obezitou so zreteľom na telesnú zdatnosť a vybrané faktory životného štýlu. Uskutočnili sme základné antropometrické vyšetrenie zamerané na nadváhu/obezitu, celkovú telesnú zdatnosť sme hodnotili pomocou Ruffierovho testu. Z venóznej krvi sa vyšetril kompletný lipidový profil, hladina glykémie, C-reaktívny proteín a homocysteín, z vyšetrených parametrov sme vypočítali hladinu LDL-cholesterolu a aterogénny index plazmy (log TAG/HDL-cholesterol). Merali sme krvný tlak a pokojovú pulzovú frekvenciu, objektívne vyšetrenie doplnilo vyplnenie obsiahleho dotazníka, kde sme sa zamerali najmä na vybrané charakteristiky životného štýlu. V pásme nadváhy/obezity bolo 30,7 % chlapcov (13,1 % obéznych) a 22,9 % dievčat (7,9 % obéznych). Adolescenti s nadváhou/obezitou mali s výnimkou glykémie a hladiny homocysteínu všetky biochemické ukazovatele významne horšie, mali významne vyššie priemerné hodnoty krvného tlaku, rýchlejšiu pokojovú pulzovú frekvenciu (chlapci významne) a horšie ukazovatele telesnej zdatnosti; metabolický syndróm sme zistili u 5,5 % adolescentov s nadváhou/obezitou. V skupine s normálnou hmotnosťou pozorujeme v stravovacom režime častejšiu a pravidelnejšiu konzumáciu jednotlivých denných jedál, významne vyšší priemerný počet jedál denne, nevýznamne dlhšie trvanie týždennej telesnej aktivity, kratší čas venovaný sledovaniu TV a u chlapcov dlhšie trvanie spánku. Výsledky potvrdili horší kardiovaskulárny rizikový profil a výskyt metabolického syndrómu v skupine s nadváhou/obezitou už v adolescentnom veku a potrebu intenzívnej primárnej prevencie a intervencie zameranú najmä na prevenciu obezity už od najmladších vekových skupín.
Keywords: Sex Distribution; Sedentary Behavior; Female; Overweight; Prevalence; rozložení podle pohlaví; C-Reactive Protein; ženské pohlaví; sedavý životní styl; průřezové studie; Physical Fitness; tělesná výkonnost; Adolescent; lipidy; Obesity; stravovací zvyklosti; lidé; Blood Glucose; Lipids; krevní tlak; Risk Factors; homocystein; prevalence; Cross-Sectional Studies; obezita; Male; Feeding Behavior; nadváha; rizikové faktory; Homocysteine; C-reaktivní protein; mužské pohlaví; Blood Pressure; krevní glukóza; mladiství; Humans