Familiární hypercholesterolémie. Vyhledávání, diagnostika a nejmodernější léčba - Češka, Richard; Herber, Otto; Tesařová, Šárka; Aleksičová, Tatjana; Freiberger, Tomáš; Votavová, Lucie (Practicus, 2016)
Familiární hypercholesterolémie (FH) je na jedné straně příkladem, který nám poskytla sama příroda ke studiu vztahů lipidového metabolizmu, především LDL–C k ateroskleróze a předčasné manifestaci kardiovaskulárních onemocnění. Je ale bohužel také, a to především, nejvýznamnějším klinickým syndromem, který vede k rozvoji ischemické choroby srdeční, prostřednictvím vrozeně zvýšené koncentrace LDL–C. FH je autosomálně dominantně přenášeným onemocněním, jehož příčinou je porucha funkce (snížení počtu) LDL receptorů. FH se vyskytuje jako raritní homozygotní /frekvence 1:1 milionu/ nebo heterozygotní, která je samozřejmě častější a vyskytuje se ve frekvenci 1:500, práce z poslední doby však uvádějí dokonce čísla 1:200 až 1:300. Nově byla jako příčina FH popsána mutace v genu pro proprotein konvertázu subtilizin–kexin 9 (PCSK–9). Typickým laboratorním nálezem při FH je izolované zvýšení hladiny CH v plasmě při normální nebo jen hraničně zvýšené koncentraci TG. CH se pohybuje u dospělých heterozygotů v průměrných hodnotách 7– 10 mmol/l, výjimkou však není ani nález CH 15 mmol/l nebo vyšší! Hladiny CH u homozygotů se obvykle pohybují v rozmezí 15–30 mmol/l. ICHS se u homozygotů manifestuje v útlém dětství a většina z nich umírá na AIM do 20 let. Typické jsou i kožní a především šlachové xanthomy již v dětském věku. Heterozygoté FH manifestují ICHS ve věku 30–50 let. Šlachová i kožní xantomatóza je relativně vzácná, nicméně je diagnostickým kritériem FH. Terapie FH je obtížná. Pacienti reagují na dietní opatření poklesem CH pouze o 5, maximálně 10 %, V léčbě používáme maximální tolerované dávky statinů, často v kombinaci s ezetimibem. Zejména pro léčbu heterozygotů ve větším rozsahu existují oprávněná očekávání od léčby PCSK–9 inhibitory (alirocumab Praluent a evelocumab Repatha). Z praktického hlediska je velmi důležité vyhledávání vysoce rizikových nemocných s FH. Existují relativně komplexní diagnostická kritéria pro potvrzení diagnózy FH, ale pro každodenní praxi snad můžeme extrémně zjednodušit a vyslovit podezření na FH u pacientů s LDL–C nad 6 mmol/l a celkovým cholesterolem nad 8 mmol/l (5,5 resp.7,5 mmol/l). Vyšetření rodinných příslušníků je pak imperativem.
Keywords: kardiovaskulární nemoci; Cardiovascular Diseases; monoklonální protilátky; LDL-cholesterol; Antibodies, Monoclonal; Registries; statiny; Receptors, LDL; PCSK9 inhibitory; PCSK9 Inhibitors; Cholesterol, LDL; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; lidé; Proprotein Convertase 9; Humans; evolocumab; hyperlipoproteinemie typ II; Hyperlipoproteinemia Type II; LDL-receptory; registrace; projekt MedPed; Ezetimibe; alirocumab; proproteinkonvertasa subtilisin/kexin typu 9; ezetimib