Účinky hexanového extraktu z palmy pilovité (Serenoa Repens, Permixon® 160 mg, v ČR dostupný pod názvem Capistan®) na zánětlivé biomarkery v léčbě obtíží souvisejících s benigní hyperplazií prostaty - Vávřová, Lucie (Urologie pro praxi, 2016)
Chronický zánět prostaty může být příčinou symptomatické nebo komplikované benigní hyperplazie prostaty (BHP). Na základě dostupných dat má hexanový extrakt Serenoa repens (HESr) – CAPISTAN protizánětlivé vlastnosti. Cílem této studie bylo poskytnout nový pohled na protizánětlivé účinky HESr zkoumáním efektu na CPI (Chronic prostatic inflammation, chronický zánět prostaty) biomarkery u mužů s LUTS v důsledku BHP, využitím neinvazivních metod a zkoumáním souvislostí mezi hladinou biomarkerů a klinickými symptomy.
Keywords: hodnocení léčiv; makrofágové zánětlivé proteiny; Randomized Controlled Trials as Topic; antiflogistika; Clinical Trials, Phase IV as Topic; Specimen Handling; biologické markery; Biomarkers; rostlinné extrakty; prostatitida; Urinalysis; lidé; dvojitá slepá metoda; CAPISTAN; Aged, 80 and over; studie PERMIN; hyperplazie prostaty; Double-Blind Method; Male; Drug Evaluation; Aged; analýza moči; Anti-Inflammatory Agents; Prostatitis; Macrophage Inflammatory Proteins; randomizované kontrolované studie jako téma; Plant Extracts; lidé středního věku; senioři nad 80 let; Prostatic Hyperplasia; senioři; mužské pohlaví; Serenoa; klinické zkoušky, fáze IV jako téma; odběr biologického vzorku; Middle Aged; Humans