Záněty zevního genitálu u dětí – balanitida, epididymitida, orchitida - Šmakal, Oldřich (Pediatrie pro praxi, 2016)
Diagnostika a léčba zánětu předkožky je snadná. Většina balanitid ustoupí po koupelích penisu v roztoku s antiseptickými účinky a po lokální aplikaci antibiotické (ATB) masti, nutnost celkového podávání antibiotik je výjimečná. Zánětlivé postižení nadvarlete nebo varlete je nutno odlišit od jiných nejčastějších příčin akutního skrota – torze přívěsku varlete a nadvarlete nebo od torze spermatického funikulu. Antibiotická léčba epididymitidy je indikována u pacientů s pyurií, s prokázanou vývojovou vadou urotraktu a u adolescentů. Mikční cystouretrografie by měla být provedena jen při ultrazvukovém podezření na vývojovou anomálii nebo při zachycené pyurii. Parotická orchitida je nejčastější komplikace příušnic u adolescentů. Léčba je vedena nesteroidními antiflogistiky, klidovým režimem, chlazením zevního genitálu. Při podezření na komplikující bakteriální infekci je nutné podání antibiotik. Léčba kortikoidy nezmenší nebezpečí atrofie varle a vývoje patologického spermiogramu.
Keywords: antibakteriální látky; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; Orchitis; aplikace lokální; Balanitis; orchitida; mužské pohlaví; epididymitida; balanitida; nemoci mužských pohlavních orgánů; Genital Diseases, Male; Humans; Epididymitis; Anti-Bacterial Agents; antiflogistika nesteroidní; lidé; Administration, Topical; příušnice; Child; Mumps; dítě; Male