Možnosti ovlivnění bolestivosti při podávání intramuskulárního benzathin penicilinu G - Malá-Ládová, Kateřina; Thomson, Petra; Halačová, Milada; Jirák, Petr (Pediatrie pro praxi, 2016)
Podání intramuskulární injekce benzathin benzylpenicilinu (benzathin PNC G) je spojeno s bolestivostí či dyskomfortem, které mohou vést k non‑adherenci v léčbě. Toto riziko může být výraznější u dětí a adolescentů a je tedy nezbytné bolest minimalizovat, zejména při nedostupnosti léčivých přípravků (LP) obsahujících vedle benzathin PNC G další složku zmírňující bolestivost. Předkládaný text popisuje na základě publikované literatury dva postupy, které mohou bolest snížit, a to i u pediatrické populace. Jednak smísení dvou dostupných monokomponentních LP obsahujících benzathin a prokain PNC G, a jednak použití roztoku lidokainu pro rekonstituci injekčního prášku benzathin PNC G. Doklady uvádějící oba postupy nenaznačují snížení bezpečnosti ani požadované sérové koncentrace PNC G. Na závěr je zmíněna i naše klinická zkušenost.
Keywords: injekce intramuskulární; dítě; lidé; bolest; benzathin-penicilin G; lidokain; Penicillin G Benzathine; Injections, Intramuscular; Penicillin G Procaine; prokain penicilin G; Pain; Humans; Lidocaine; Child