Příspěvek k problematice pravidelného očkování nedonošených dětí v České republice - Zoban, Petr; Dort, Jiří; Horáková, Veronika; Škovránková, Jitka (Pediatrie pro praxi, 2016)
Autoři připravili přehledový článek o stávajících informacích v odborné literatuře o imunokompetenci nedonošených dětí a možných nežádoucích účincích vakcinace ve skupině nedonošených dětí. Doporučují diferencovaný přístup k zahajování vakcinace nedonošených dětí podle stupně prematurity a aktuálního somatického stavu. Přílohou článku je Stanovisko České neonatologické společnosti a České společnosti alergologie a klinické imunologie k pravidelnému očkování nedonošených dětí. Autoři na základě shromážděných poznatků a klinických zkušeností nenalezli důvod v ČR měnit fungující, účinný systém pravidelného očkování velmi a těžce nedonošených dětí v prvních 2 letech života.
Keywords: imunizace; Immunization; očkovací programy; Child; lidé; Immunization Programs; Infant, Newborn; novorozenec nedonošený; dítě; novorozenec; Infant, Premature; Humans