Vyhodnocení efektu léčby novým inzulínem glargin 300 U/ml (Toujeo) po předchozí léčbě inzulínem glargin 100 U/ml (Lantus) - Džmurová, Lenka (Kazuistiky v diabetologii, 2016)
Jednotlivé kazuistiky popisují první zkušenosti s novým inzulínem glargin 300 U/ml Toujeo po předchozí léčbě inzulínem glargin 100 U/ml (Lantus). V první kazuistice pacientka potvrzuje maximální spokojenost získanou při léčbě inzulínem Toujeo, především pro jeho nízkou intraindividuální variabilitu glykemií v rámci dne a mezi jednotlivými dny a pro významný pokles symptomatických hypoglykemií, včetně nočních. Druhá kazuistika seznamuje s léčbou pacienta, u kterého se podařilo docílit významné redukce hmotnosti. Třetí, poslední kazuistika poukazuje na pokles hodnot glykovaného hemoglobinu (HbA1c) při absolutní non-compliance pacienta aneb jak ke snížení HbA1c pomohlo technické vylepšení aplikátoru.
Keywords: Diabetes Mellitus, Type 2; senioři; Aged; Male; glykemická variabilita; obezita; diabetes mellitus 2. typu; lidé; adherence k farmakoterapii; Toujeo 300 U/ml; lidé středního věku; Humans; Lantus 100 U/ml; inzulin; komorbidita; Middle Aged; Medication Adherence; inzulin glargin; variabilita glykemií; Comorbidity; mužské pohlaví; Obesity; Insulin Glargine; ženské pohlaví; Female; Insulin