Biodegradabilní stenty – kouzlo pomíjivého? - Novotný, Vojtěch; Varvařovský, Ivo; Matějka, Jan; Rozsíval, Vladimír; Lazarák, Tomáš (Intervenční a akutní kardiologie, 2016)
Biodegradabilní stenty (bioresorbable vascular scaffolds, BVS) představují poslední významnou změnu přístupu v oblasti perkutánních koronárních intervencí. Idea poskytnout cévě pouze přechodnou oporu je lákavá zejména proto, že může pomoci překonat některé ze slabin současných metalických lékových stentů. Cílem tohoto přehledného článku je zasadit problematiku BVS do kontextu rychle se rozvíjejícího pole koronárních intervencí, poukázat na potenciální výhody a úskalí této technologie a shrnout dostupná preklinická i klinická data. Přestože v různých fázích vývoje je mnoho různých konceptů BVS, bližší pozornost je věnována pouze těm, které již získaly schválení ke klinickému užívání. Diskutovány jsou technologické aspekty, technika implantace a data z preklinických studií, klinických randomizovaných studií, registrů a metaanalýz.
Keywords: Humans; vstřebatelné implantáty; Angioplasty, Balloon, Coronary; balónková koronární angioplastika; Absorbable Implants; Drug-Eluting Stents; stenty uvolňující léky; lidé