Pokroky ve vývoji PET radiofarmak pro pacienty v České republice - Adam, Jan; Demlová, Regina; Řehák, Zdeněk (Klinická onkologie, 2016)
Východiska: V Masarykově onkologickém ústavu v Brně (MOÚ) se za spolupráce projektu RECAMO s aplikační sférou v posledních letech intenzivně pracuje na klinických hodnoceních moderních PET radiofarmak vedoucích k jejich budoucímu zpřístupnění pro české lékaře a jejich pacienty. Na základě této spolupráce byla v uplynulých letech vyvinuta mimo jiné radiofarmaka [11C]methionin či [18F]fluorocholin, látky s důležitým uplatněním v onkologické diagnostice pomocí PET. [11C]methionin, značený izotopem uhlíku-11 s poločasem přeměny 20 min, je markerem proteosyntézy, sloužícím v drtivé většině k vizualizaci mozkových tumorů, zatímco [18F]fluorocholin, značený izotopem fluoru-18 s poločasem přeměny 109 min, je markerem syntézy buněčných membrán a proliferace, jehož největší využití spočívá v PET diagnostice karcinomu prostaty. Cíl: Pomocí výsledků získaných provedením klinických hodnocení PET radiofarmak ve spolupráci MOÚ a RECAMO s výrobcem radiofarmak na základě předem dohodnutých a schválených parametrů má být demonstrována účinnost a vhodnost těchto látek k onkologické PET diagnostice daných tumorů. V obou případech byla radiofarmaka hodnocena ve vztahu k jejich majoritnímu využití. Závěr: Výsledky získané v rámci těchto klinických hodnocení prokazují přínos a efektivitu obou látek v PET diagnostice příslušných nádorů. V podobě souhrnných zpráv z klinického hodnocení budou výsledky využity v aplikační sféře coby součást dokumentace potřebné k registraci daného radiofarmaka pro používání v České republice.
Keywords: cholin; projekt RECAMO; methionin; Positron-Emission Tomography; pozitronová emisní tomografie; Brain Neoplasms; klinické zkoušky jako téma; radiofarmaka; Prostatic Neoplasms; lidé; Clinical Trials as Topic; nádory prostaty; Methionine; Choline; Humans; nádory mozku; Radiopharmaceuticals