Prednemocničný manažment polytraumy v systéme neodkladnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku - Smolková, Andrea (Urgentní medicína, 2016)
Každoročne zomrú celosvetovo približne 4 milióny ľudí následkom úrazu a hoci veľká časť pacientov s ťažkým úrazom zomiera na mieste nehody a v prednemocničnej zdravotnej starostlivosti, rôzne zdroje uvádzajú, že 44 % úmrtí na traumu je po prijatí do nemocnice. Závažné krvácanie je zodpovedné približne za tretinu úmrtí u pacientov hospitalizovaných pre traumu (včasné úmrtia) a zároveň významne prispieva k ostatným príčinám smrti (neskoré úmrtia). Významnou príčinou tzv. preventabilnej smrti následkom ťažkého úrazu je zlyhanie včasného a adekvátneho manažmentu pacienta s úrazom. Rýchla a správna identifikácia pacientov s vysokým rizikom smrti a následne transport do správnej nemocnice, môže mortalitu ťažkých úrazov znižovať. Systém NZS by mal v každej krajine fungovať ako celok a pri jeho tvorbe by mali byť zohľadňované vedecké analýzy a záujem o kvalitné prežívanie čo najväčšieho podielu pacientov. Efektívne vynakladanie zdrojov je tiež veľmi dôležité, zvažovať sa však musí nielen okamžitý finančný efekt v ušetrených peniazoch za kilometre, prípadne obložnosť oddelenia, či vyťaženosť personálu. Do úvahy musíme brať kvalitu prežívania zranených a ich schopnosť zaradiť sa do aktívneho, aj pracovného života dlhodobo.
Keywords: Humans; Triage; Injury Severity Score; Multiple Trauma; polytrauma; Time-to-Treatment; lidé; skóre závažnosti úrazu; Slovakia; Slovenská republika; Transportation of Patients; čas zasáhnout při rozvinutí nemoci; Surgical Procedures, Operative; Blood Transfusion; Retrospective Studies; chirurgie operační; retrospektivní studie; krevní transfuze; třídění pacientů; transport pacientů