Evaluation of complications after endoscopy assisted open reduction and internal fixation of unilateral condylar fractures of the mandible. Retrospective analysis 2010–2015 - Machoň, Vladimír; Klíma, Karel; V. Vlachopulos; Valach, Jaroslav; Levorová, Jitka; Foltán, René (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2016)
Východiska. Autoři prezentují zkušenost s endoskopicky asistovanou otevřenou repozicí a interní fixací zlomenin kloubního výběžku dolní čelisti. Své výsledky demonstrují v retrospektivní studii 33 pacientů s jednostrannou subkondylární zlomeninou, kteří podstoupili v letech 2010–2015 tento operační výkon. Hodnocena byla dosažená repozice a fixace, stabilita okluze 12 měsíců po operaci a dále přítomnost komplikací. Výsledky. Vyhovující repozice (anatomické či fyziologické) bylo dosaženo u 31 pacientů. Stabilita okluze byla zhoršena u jednoho pacienta (následkem kondylární resorpce). Z komplikací dominovaly zánětlivé komplikace (4 pacienti) a přechodná paréza lícního nervu (3 pacienti). Poruchy funkce čelistního kloubu nebyly zaznamenány u žádného pacienta. Závěr. Endoskopicky asistovaná otevřená repozice a interní fixace je alternativou klasických chirurgických přístupů, vyžaduje však specializované instrumentarium a zkušený operační tým.
Keywords: Mandibular Condyle; délka operace; Aged; výsledek terapie; Operative Time; Fracture Fixation, Internal; Retrospective Studies; Dental Occlusion; zubní okluze; lidé; lidé středního věku; senioři; ženské pohlaví; processus condylaris mandibulae; retrospektivní studie; pooperační komplikace; kostní šrouby; Temporomandibular Joint; Young Adult; mužské pohlaví; Female; Bone Screws; Mandibular Fractures; Facial Nerve Injuries; Adult; vnitřní fixace fraktury; Middle Aged; Bone Plates; Treatment Outcome; Surgical Wound Infection; fraktury mandibuly; Postoperative Complications; poranění nervus facialis; temporomandibulární kloub; Humans; Endoscopy; dospělí; kostní destičky; Male; mladý dospělý; infekce chirurgické rány; endoskopie