Pulmonary embolism after abdominoplasty – are we really able to avoid all complications? Case reports and literature review - Molitor, Martin; Měšťák, Ondřej; Popelka, Pavel; Vítová, L; Hromádková, Veronika; Měšťák, Jan (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2016)
Plicní embolie je u pacientů plastické chirurgie potenciálně letální komplikací. Přibližně 34 % členů Americké společnosti plastické chirurgie ve své praxi diagnostikovalo plicní embolii u svých pacientů, a 7 % z nich mělo pacienta, který na uvedenou komplikaci zemřel. Výkonná rada Americké společnosti plastické chirurgie proto ustanovila speciální komisi zabývající se venózní trombembolií. Členové této komise se shodují na tom, že není dostatečné množství relevantních údajů, aby bylo možno vyslovit komplexní doporučení pro profylaxi trombembolické nemoci a plicní embolie u pacientů plastické chirurgie. Nicméně pro použití schválila Caprini Scale z roku 2005 doplněnou o své doporučení. Je všeobecně velmi vhodné aplikovat adekvátní profylaktická opatření proti venózní trombembolii u všech chirurgických procedur. Nicméně ani pak se nemůžeme zcela vyhnout této vážné komplikaci.
Keywords: plastická chirurgie; Humans; Female; mladý dospělý; dospělí; Venous Thromboembolism; lidé; plicní embolie; chemoprofylaxe; Plastic Surgery Procedures; Chemoprevention; Pulmonary Embolism; žilní tromboembolie; Adult; Postoperative Complications; pooperační komplikace; Practice Guidelines as Topic; ženské pohlaví; zákroky plastické chirurgie; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Young Adult; Surgery, Plastic; Abdominoplasty; Risk Assessment; abdominoplastika; hodnocení rizik