Use of osteotomy in post-traumatic deformity of frontal sinus anterior wall. Case report - Němec, Ivo (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2016)
Poúrazovou deformaci přední stěny frontální sinu můžeme řešit různými způsoby. Běžnou metodou je využití některého typu implantátu. V našem případě jsme provedli osteotomii a následnou repozici fragmentů do anatomického postavení. K fixaci jsme použili titanové minidlahy a šrouby. Uvedená kazuistika ukazuje na možné využití této metody u pacientů s rozsáhlejší čelní dutinou a výraznou poúrazovou deformací. V literatuře jsme nenalezli obdobný případ řešený popsaným způsobem.
Keywords: dospělí; Frontal Sinus; Adult; výsledek terapie; Tomography, X-Ray Computed; kostní šrouby; Osteotomy; lidé; Titanium; Skull Fracture, Depressed; Treatment Outcome; vpáčené fraktury lebky; titan; Bone Plates; kostní destičky; osteotomie; Male; sinus frontalis; počítačová rentgenová tomografie; vnitřní fixace fraktury; mužské pohlaví; Fracture Fixation, Internal; Bone Screws; Humans