Obsahové látky listov Cornus officinalis Sieb. et Zucc - Forman, Vladimír; Grančai, Daniel; Horváth, Branislav (Česká a slovenská farmacie, 2016)
Predložená práca sa zaoberá izoláciou a identifikáciou obsahových látok prítomných v listoch drieňa lekárskeho (Cornus officinalis Sieb. et Zucc.). Z petroléterového extraktu listov tejto rastliny bol izolovaný β-sitosterol, z metanolového extraktu glukóza a sacharóza a z vodno-metanolového extraktu kyselina galová, kvercetín a kvercetín-3-O-glukozid (izokvercitrín). Izolované látky boli identifikované pomocou fyzikálno-chemických metód, porovnaním výsledkov so štandardami a literatúrou. Z listov Cornus officinalis Sieb. et Zucc. boli látky I–V izolované prvýkrát.
Keywords: Chromatography, Thin Layer; Cornus; Plants, Medicinal; rostlinné extrakty; chromatografie na tenké vrstvě; Plant Extracts; léčivé rostliny