Autoimunitní encefalitidy – kazuistiky - Jakubčiaková, V; Slonková, Jana (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2016)
Úvod: Autoimunitní encefalitidy jsou heterogenní skupina neurologických onemocnění s akutně vzniklými epileptickými záchvaty, kognitivním deficitem, poruchami paměti nebo psychiatrickými příznaky při postižení limbických (případně extralimbických) struktur zánětem na podkladě tvorby autoimunitních protilátek. Od etiopatogeneticky různorodé skupiny limbických encefalitid (LE) se klinicky vyčlenila anti-NMDAr encefalitida s projevy difuzního postižení kortikálních struktur. LE můžeme dále dělit dle souvislosti s onkologickým onemocněním na neparaneoplastické (NPLE) a paraneoplatické limbické encefalitidy (PLE). Metodika: Retrospektivní analýzou pacientů bylo identifikováno pět případů s podezřením na autoimunitní encefalitidu. Závěr a diskuze: Pacienti s akutním vznikem epileptických záchvatů sdružených s rozvojem kognitivního deficitu a psychických změn by měli podstoupit následující vyšetření: neurologické, EEG, lumbální punkce vč. stanovení panelu protilátek proti membránovým a synaptickým antigenům exprimovaných v CNS, protilátek proti dobře charakterizovaným onkoneurálním antigenům a MR mozku. Při podezření na NPLE by měla být imunoterapie zahájena neprodleně. Negativní výsledek vyšetření likvoru autoimunitní zánět mozku nevylučuje. Při PLE je primární terapií chirurgicko-onkologická léčba. Rozvoj sekundární epilepsie po sérii akutních symptomatických záchvatů není vyloučen. Multioborová klinická spolupráce neurologů, infektologů a psychiatrů je nezbytná.
Keywords: dospělí; limbická encefalitida; Magnetic Resonance Imaging; diferenciální diagnóza; Epilepsy; Encephalitis; Female; Memory Disorders; Adult; kognitivní poruchy; autoimunitní nemoci nervového systému; ženské pohlaví; Autoimmune Diseases of the Nervous System; encefalitida s protilátkami proti NMDA receptorům; Adolescent; neurozobrazování; lidé; poruchy nálady; poruchy paměti; magnetická rezonanční tomografie; mozek; Diagnosis, Differential; Cognition Disorders; encefalitida; Humans; Limbic Encephalitis; epilepsie; Aged; Autoantibodies; Brain; Anti-N-Methyl-D-Aspartate Receptor Encephalitis; lidé středního věku; senioři; Mood Disorders; Paraneoplastic Syndromes, Nervous System; elektroencefalografie; paraneoplastické neurologické syndromy; Middle Aged; mladiství; Neuroimaging; Electroencephalography; autoprotilátky