Nová diagnostická zobrazovací metoda – shear waves elastografie - Zemanová, Markéta (Česká a slovenská oftalmologie, 2016)
Shear waves elastografie (SWE) je nová neinvazivní diagnostická zobrazovací metoda, která mapuje elastické vlastnosti tkání. V dnešní době se SWE v medicíně stále více rozvíjí napříč jejími obory a otevírá novou éru kvalitního ultrazvukového vyšetření proto, že zvyšuje jeho specificitu a tím zlepšuje diagnostickou jistotu. Metoda je obdobou palpačního vyšetření, zobrazuje elastické vlastnosti biologických tkání a poskytuje jakousi rekonstrukci vnitřní struktury měkkých tkání na základě měření odezvy komprese tkáně. Různé biologické tkáně mají odlišnou elasticitu a změny těchto elastických vlastností jsou často odrazem patologických procesů v tkáni a jejími abnormalitami. Metoda se již na některých zahraničních pracovištích používá při detekci a diagnostice karcinomů prsní a štítné žlázy, karcinomů prostaty, v hepatologii, kardiologii, zobrazení karotických cév, lymfatického řečiště a muskuloskeletálního systému. V neposlední řadě se zkoumá její nesporný přínos v oftalmologii. Výstupem elastografie je ultrazvukový obraz B-mode překrytý barevně kódovanou mapou. Shear waves elastografie nabízí tři hlavní inovace: kvantitativní aspekt, prostorové rozlišení a zobrazení v reálném čase.
Keywords: Youngův modul pružnosti; Elasticity Imaging Techniques; nádory prsu; Signal Processing, Computer-Assisted; diagnostické techniky oftalmologické; Liver Cirrhosis; nemoci orbity; počítačové zpracování signálu; ultrasonografie; jaterní cirhóza; Elasticity; lidé; ultrazvukové vlny; pružnost; Ultrasonography; Breast Neoplasms; vylepšení obrazu; elastografie; nádory prostaty; UltrafastTM zobrazení; Prostatic Neoplasms; mechanický stres; Image Enhancement; Humans; Stress, Mechanical; Diagnostic Techniques, Ophthalmological; počítačové zpracování obrazu; SonicTouchTM; Orbital Diseases; Image Processing, Computer-Assisted; Ultrasonic Waves