Fluorescenční angiografie v detekci kvality perfuze anastomózy u resekce sigmoidea a rekta – zhodnocení průběžných výsledků - Škrovina, Matěj; Benčurik, Vladimír; Holášková, E; Bartoš, Jiří; Klos, Karel; Macháčková, Mária; Anděl, Petr (Rozhledy v chirurgii, 2016)
Úvod: Cílem studie je zhodnotit výsledky zavedení metody detekce perfuze anastomózy po resekci sigmoidea a rekta do praxe na pracovišti autorů a vyhodnotit incidenci nutnosti změny linie resekce v návaznosti na kvalitu perfuze stěny střevní a zároveň zaznamenat komplikace v hojení anastomózy. Metoda: Retrospektivní unicentrická analýza prospektivně sbíraných dat u pacientů s resekcí sigmoidea a rekta a konstrukcí primární anastomózy. Do souboru bylo zařazeno 50 pacientů, 27 mužů a 23 žen, s mediánem věku 64,5 roku (33–80). 44 pacientů bylo k resekci indikováno pro karcinom sigmoidea anebo rekta, 6 pacientů pro benigní onemocnění. Ve 29 případech se jednalo o totální excizi mezorekta s koloanální mechanickou nebo ručně konstruovanou anastomózou a ve 21 případech byla provedena resekce sigmoidea anebo horního rekta s mechanickou anastomózou. U všech pacientů před konstrukcí anastomózy byla vykonána kontrola perfuze anastomozovaných segmentů metodou NIR (near infrared) fluorescenční angiografie detekcí indocyaninové zeleně (ICG). Byla hodnocena kvalita perfuze mezokolon a stěny střevní s impaktem na nutnost posunutí resekční linie a komplikace v hojení anastomózy v 30denním pooperačním intervalu. Výsledky: U všech 50 pacientů byla metoda kontroly perfuze fluorescenční angiografií technicky úspěšně realizována. V 5 případech (10 %) bylo nutné posunout linii resekce pro známky špatné perfuze stěny střevní. U 4 pacientů (8 %) byla v pooperačním období zaznamenána komplikace v hojení anastomózy. U pacientů s totální excizí mezorekta byla dehiscence verifikována ve 3 případech (10,3 %) a v 1 případě (4,8 %) se o dehiscenci jednalo po resekci sigmoidea a horního rekta. Závěr: Prezentované výsledky naznačují, že metoda fluorescenční angiografie může představovat cestu, jež povede ke snížení incidence dehiscence anastomózy kolorektálních resekcí detailním mapováním perfuze anastomózovaných segmentů.
Keywords: Indocyanine Green; Postoperative Complications; dehiscence operační rány; Fluorescein Angiography; Adult; senioři; Aged; Male; Colectomy; Retrospective Studies; lidé; lidé středního věku; Humans; fluoresceinová angiografie; Rectum; Surgical Wound Dehiscence; rektum; retrospektivní studie; perfuzní zobrazování; Middle Aged; indokyanová zeleň; Intraoperative Period; peroperační doba; Anastomosis, Surgical; anastomóza chirurgická; Colon, Sigmoid; colon sigmoideum; Colorectal Neoplasms; Perfusion Imaging; mužské pohlaví; kolektomie; dospělí; kolorektální nádory; hojení ran; pooperační komplikace; ženské pohlaví; Wound Healing; Female