Mají kurzy ATLS® místo ve vzdělávání lékařů v ČR? - Kubalová, Jana; Dědek, Jakub; Kočí, Jaromír (Urgentní medicína, 2016)
V první části článku autorka představuje kurz Advanced trauma life support (ATLS®) v České republice – jeho zavedení, základní cíle, financování a základní statistická data kurzů dosud proběhlých na území České republiky. Ve druhé části článku se soustředí na validitu ATLS a jeho význam pro postgraduální vzdělávání lékařů a pro přežití pacienta po závažném traumatu. Absolvování ATLS signifikantně zlepšuje znalosti a klinické dovednosti účastníků, jejich organizační schopnosti i přístup k prioritám při péči o těžce zraněného pacienta. Uvedená skutečnost je jednoznačným důvodem, proč je ATLS zařazen do vzdělávacího programu specializační zkoušky v urgentní medicíně.
Keywords: kontinuální vzdělávání lékařů; Emergency Medicine; lidé; Advanced Trauma Life Support Care; Humans; Education, Medical, Continuing; urgentní lékařství; neodkladná péče o pacienty s traumatem