Možnosti operační léčby lumbální spinální stenózy u seniorů - Mrůzek, Michael; Paleček, Tomáš; Lipina, Radim (Neurologie pro praxi, 2016)
Autoři ve své práci hodnotí výsledky operační léčby pro lumbální spinální stenózu u pacientů nad 65 let věku. Do souboru bylo zařazeno 72 pacientů, z toho 31 žen a 41 mužů průměrného věku 69,7 let. Typ operačního výkonu byl zvolen vždy tak, aby byl pacient co možná nejméně zatížen pooperačními komplikacemi a byla umožněna rychlá vertikalizace. Z operačních technik byly prováděny laminektomie bez nebo s instrumentací, prostá dekomprese a nepřímá dekomprese pomocí zavedení interspinózního implantátu. Pacienti byli sledováni v ambulanci po dobu 5 let. Bylo hodnoceno ODI, VAS skóre, ODOM skóre a prodloužení klaudikačního intervalu.
Keywords: Spinal Stenosis; laminektomie; bederní lumbální stenóza; senioři nad 80 let; intermitentní klaudikace; Magnetic Resonance Imaging; Humans; Back Pain; spinální stenóza; Aged, 80 and over; Intermittent Claudication; magnetická rezonanční tomografie; Lumbar Vertebrae; Decompression, Surgical; Laminectomy; mužské pohlaví; Longitudinal Studies; neurochirurgické výkony; výsledek terapie; Postoperative Complications; Treatment Outcome; implantace protézy; Pain Measurement; bolesti zad; ženské pohlaví; pooperační komplikace; chirurgická dekomprese; Neurosurgical Procedures; lidé; měření bolesti; Prosthesis Implantation; Aged; senioři; longitudinální studie; bederní obratle; Male; Female