Chronická lymfocytární leukemie – současné možnosti léčby - Zuchnická, Jana; Fečková Mihályová, Jana; Hájek, Roman (Remedia, 2016)
Chronická lymfocytární leukemie je nejčastější leukemií dospělého věku. Onemocnění je charakterizováno velmi různorodým průběhem a délkou přežití od několika měsíců po desítky let. Vzhledem k této mimořádné klinické variabilitě a s ohledem na nové léčebné možnosti je nutno zpřesnit individuální prognózu nemocných. V posledních letech přibyly zásadní poznatky týkající se posouzení prognózy onemocnění (významné genetické aberace, mutace genu TP53, mutační stav genů pro variabilní část těžkého řetězce imunoglobulinu). Objevuje se řada nových molekul s odlišnými mechanismy účinku (nové monoklonální protilátky, inhibitory drah B‑buněčného receptoru a další), které zásadním způsobem zasahují do léčebných postupů u nemocných s chronickou lymfocytární leukemií. V reakci na tuto situaci vytvořila Česká skupina pro chronickou lymfocytární leukemii, sekce České hematologické společnosti ČLS JEP, v roce 2016 aktualizovaná doporučení pro diagnostiku a léčbu v klinické praxi.
Keywords: ibrutinib; Rituximab; lidé; Randomized Controlled Trials as Topic; Thalidomide; Quinazolines; Purines; venetoclax; Cyclophosphamide; Drug Therapy, Combination; sulfonamidy; thalidomid; Survival Analysis; Antineoplastic Agents; kombinovaná farmakoterapie; Vidarabine; Pyrazoles; analýza přežití; vidarabin; protinádorové látky; lenalidomid; Humans; pyrimidiny; Antibodies, Monoclonal; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; cyklofosfamid; monoklonální protilátky; randomizované kontrolované studie jako téma; Clinical Trials, Phase III as Topic; přežití bez známek nemoci; rituximab; pyrazoly; fludarabin; Sulfonamides; Lenalidomide; Disease-Free Survival; Immunologic Factors; imunologické faktory; puriny; chronická lymfatická leukemie; idelalisib; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; klinické zkoušky, fáze III jako téma; chinazoliny; Pyrimidines; Bridged Bicyclo Compounds, Heterocyclic; protokol FCR; bicyklické sloučeniny heterocyklické; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell