Základní mechanismy transportu léčiv v organismu - Trejtnar, František (Remedia, 2016)
Pohyb léčiv v organismu a jejich koncentrace v cílovém místě jsou determinovány schopností látky přestupovat přes biologické membrány a bariéry. Přestup přes membrány zahrnuje řadu potenciálně zúčastněných mechanismů. Článek charakterizuje jednotlivé typy přestupu léčiv přes biologické membrány a bariéry a uvádí příklady léčiv, u kterých mají tyto transportní mechanismy klinický význam. Přehled shrnuje možný význam transportních mechanismů jak pro farmakokinetiku léčiv, tak pro jejich účinek a toxicitu.
Keywords: biologický transport; Biological Transport, Active; Humans; farmakokinetika; Transport Vesicles; ATP-Binding Cassette Transporters; exocytóza; léčivé přípravky; Pharmaceutical Preparations; Membrane Transport Proteins; difuze; Pharmacokinetics; Endocytosis; Facilitated Diffusion; SLC transportéry; aktivní transport; biologické bariéry; endocytóza; Cell Membrane; Biological Transport; buněčná membrána; lidé; Solute Carrier Proteins; usnadněná difuze; membránové transportní proteiny; transportní vezikuly; Exocytosis; ABC transportéry; Diffusion