Význam rotačnej tromboelastometrie (ROTEM) v manažmente perioperačného krvácania - Durila, Miroslav (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2016)
Metóda rotačnej tromboelastometrie (ROTEM) je v súčasnosti čoraz viac a s obľubou používaná v manažmente perioperačného krvácania. Ako ,,bed-side“ test v určitom zmysle nahrádza bežné koagulačné testy v tejto situácii a tým, že umožňuje poskytovať cielenú liečbu koagulopatie, vedie k zníženiu podávania transfúznych prípravkov a zníženiu krvácania. V tomto článku popisujeme jednoduchým spôsobom princíp metódy, vyšetrované parametre, používane špecifické testy, problematiku nastavenia teploty prístroja, limity metódy a poskytujeme prehľad rozmedzí normálnych hodnôt parametrov pre jednotlivé vekové skupiny a tehotné ženy a vysvetľujeme postup a schému manažmentu krvácania. V závere popisujeme prípad traumatického krvácania manažovaného pomocou ROTEM, kde poukazujeme, že podávanie čerstvej mrazenej plazmy k terapii ťažkej traumatickej koagulopatie nevedie k dostatočnej korekcii tejto koagulopatie a je nutné terapiu zintenzívniť podávaním ďalších zrážacích faktorov, ako je fibrinogen či faktory protrombinového komplexu.
Keywords: Adult; koagulopatie; tromboelastografie; fibrinogen; Abdominal Injuries; Hemorrhage; lidé; Blood Coagulation Tests; Humans; Blood Loss, Surgical; Blood Viscosity; Blood Transfusion; Fibrinogen; Thrombelastography; Blood Coagulation Disorders; krvácení při operaci; polytrauma; vyšetření funkce trombocytů; dospělí; krvácení; vyšetření krevní srážlivosti; ženské pohlaví; poranění břicha; Multiple Trauma; Female; krevní transfuze; Platelet Function Tests; viskozita krve