Dlaždicobuněčné prekancerózy vulvy. Historie a současný stav problematiky - Ševčík, Libor; Škapa, Petr; Vantuchová, Yvetta; Benčík, Vladimír (Česká gynekologie, 2016)
Přehledový článek pojednává o vzniku a složitém vývoji terminologie dlaždicobuněčných prekanceróz vulvy a konsenzu Mezinárodní společnosti pro výzkum vulvovaginálních nemocí, Americké společnosti pro kolposkopii a cervikální patologii, Společnosti amerických patologů a Světové zdravotnické organizace na současné terminologii. Článek charakterizuje jednotlivé typy dlaždicobuněčných lézí, rozebírá jejich etiologii, incidenci a onkogenní potenciál.
Keywords: dlaždicová intraepiteliální léze cervixu; Squamous Intraepithelial Lesions of the Cervix; Diagnosis, Differential; terminologie jako téma; Carcinoma, Squamous Cell; spinocelulární karcinom; lidé; Female; nemoci vulvy; ženské pohlaví; Terminology as Topic; Precancerous Conditions; prekancerózy; Humans; Vulvar Diseases; diferenciální diagnóza