Effect of systemic enzymotherapy on Cesarean section scar healing - Dosedla, Erik; Grendelová, A; Calda, Pavel (Česká gynekologie, 2016)
Ciele: Cieľom našej štúdie bolo sledovať zmeny v hojení uterotomických jaziev po cisárskom reze u pacientiek užívajúcich systémovú enzymoterapiu v porovnaní s pacientkami, ktoré neužívali systémovú enzymoterapiu (Wobenzym). Metodika: Prospektívna kohortová štúdia bola vykonaná u 60 prvorodičiek, ktoré rodili cisárskym rezom. Porovnávali sme nasledovné premenné: hrúbku jazvy po cisárskom reze, koeficient dehiscencie (DRC), závažnosť defektu jazvy po cisárskom reze, dilatáciu dutiny maternice, pooperačnú bolesť, C-reaktívny proteín a telesnú teplotu pacientiek. Výsledky: Hrúbka jazvy 6 týždňov po cisárskom reze bola významne väčšia v skupine pacientiek, ktoré dostávali Wobenzym (7,1 ? 0,9 mm; priemer ? SD), ako u pacientiek bez Wobenzymu (5,3 ? 0,7 mm) (p = 0,01). Ťažký defekt jazvy po cisárskom reze bol pozorovaný u jednej užívateľky Wobenzymu (1/30, 3,3 %) a u 5 žien (5/30, 16,7 %), ktoré Wobenzym neužívali, a teda nešlo o štatisticky významný rozdiel (p = 0,195). Záver: Napriek tomu, že v skupine pacientiek užívajúcich Wobenzym bolo menej ťažkých defektov jaziev po cisárskom reze, rozdiel nedosiahol štatistickú významnosť, čo možno pripísať malému súboru pacientiek.
Keywords: Enzyme Therapy; Female; Ultrasonics; výsledek terapie; ženské pohlaví; jizva; Wound Healing; lidé; Treatment Outcome; Cicatrix; kohortové studie; Cohort Studies; Data Interpretation, Statistical; prospektivní studie; Prospective Studies; interpretace statistických dat; Hydrolases; hojení ran; ultrazvuk; Cesarean Section; enzymoterapie; hydrolasy; císařský řez; Humans