Spontánní porod po dvou císařských řezech a jeho možné komplikace – kazuistika - Šašková, Petra; Fait, Tomáš; Žižka, Zdeněk (Česká gynekologie, 2016)
Cíl studie: Poukázat na zvýšené riziko děložní dehiscence/ruptury u žen s jizvou na děloze při vaginálně vedeném porodu. Typ práce: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN Praha. Vlastní pozorování: Na případu 36leté tercipary s anamnézou dvou císařských řezů, která vědomě zvolila spontánní vedení porodu, ukazujeme riziko dehiscence dolního děložního segmentu. Závěr: Jizvy na děloze jsou rizikovým faktorem pro děložní dehiscenci i rupturu. Za jejich vyšší výskyt na děloze je v současnosti zodpovědná narůstající incidence císařských řezů. Část žen s touto anamnézou chce i přes vyšší riziko rodit spontánně. Kazuistikou ženy s anamnézou dvou císařských řezů ilustrujeme zvýšené riziko dehiscence děložní stěny a její úspěšnou konzervativní terapii.
Keywords: Pregnancy Complications; lidé; Adult; Risk Factors; Female; ruptura dělohy; jizva; Uterine Rupture; Humans; Cicatrix; Surgical Wound Dehiscence; dehiscence operační rány; uterus; ženské pohlaví; komplikace těhotenství; Vaginal Birth after Cesarean; dospělí; vaginální porod po císařském řezu; Uterus; rizikové faktory