Septický šok v těhotenství na podkladě akutní pyelonefritidy - Kokrdová, Zuzana; Pařízek, Antonín; Koucký, Michal; Pašková, Andrea; Boudová, Barbora (Česká gynekologie, 2016)
Cíl studie: Podle Světové zdravotnické organizace patří sepse, spolu s hemoragiemi, komplikacemi hypertenzních chorob a potratů, ke čtyřem hlavním příčinám úmrtí v souvislosti s těhotenstvím. Cílem této studie je analýza případu septického šoku v graviditě. Typ studie: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha. Metodika a výsledky: Na případu septického šoku ve 25. týdnu gravidity, který se vyvinul na podkladě pyelonefritidy vyvolané E. coli, jsou prezentována úskalí diagnostiky a léčby těchto závažných stavů v těhotenství. Závěr: Předpokladem úspěšné léčby septického šoku v těhotenství je především včasná diagnostika sepse a mezioborová spolupráce.
Keywords: Premature Birth; klinické laboratorní techniky; Pregnancy Complications, Infectious; předčasný porod; Female; Clinical Laboratory Techniques; Escherichia coli; výsledek terapie; mladý dospělý; ženské pohlaví; Bacterial Infections; sepse; Sepsis; lidé; bakteriální infekce; pyelonefritida; těhotenství; syndrom systémové zánětlivé reakce; Shock, Septic; Treatment Outcome; Pyelonephritis; antenatální bakteriální infekce; Systemic Inflammatory Response Syndrome; septický šok; Urinary Tract Infections; infekční komplikace v těhotenství; komplikace těhotenství; Young Adult; infekce močového ústrojí; Pregnancy Complications; Pregnancy; urosepse; Humans